19th Ave New York, NY 95822, USA

0 Κωφή τενίστρια συγκλονίζει για Σάκκαρη – Τσιτσιπά: «Τους ακούω με την ψυχή μου και με εμπνέουν»

H Βασιλική Καλογεροπούλου από τη Θεσσαλονίκη, μίλησε στο ethnos.gr λίγο πριν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τένις κωφών που θα γίνει στη Χερσόνησο 19-26 Ιουνίου.

Οι τενιστικοί άθλοι του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη έχουν κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες και εμπνέουν εκατομμύρια παιδιά. Είναι τα ινδάλματα για όσους αγαπούν το τένις και θέλουν να ακολουθήσουν τα χνάρια τους αλλά και πηγή έμπνευσης και δύναμης για να κάνουν υπερβάσεις και άθλους στα κορτ της ζωής.

Ένα από αυτά τα παιδιά είναι η νεαρή Βασιλική Καλογεροπούλου από τη Θεσσαλονίκη. Τα σοβαρά προβλήματα ακοής δεν έχουν σταθεί εμπόδιο στα “θέλω” της δυναμικής αθλήτριας που στα 15 της χρόνια ανακάλυψε το τένις και σήμερα προετοιμάζεται για τη δική της μεγάλη υπέρβαση εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τένις κωφών που θα γίνει στη Χερσόνησο Κρήτης και στο Lyttos Beach Tennis Academy από 19 έως 26 Ιουνίου.

Ξεκίνησα το τένις από 15 ετών

“Ξεκίνησα σε ηλικία 15 ετών χωρίς να γνωρίζω το τι θα επακολουθήσει. Το τένις μου άρεσε από πιο μικρή ηλικία αλλά επειδή έμενα στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, δεν είχα τη δυνατότητα αυτή. Αργότερα, μετακομίσαμε με την οικογένεια μου μέσα στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια καλή ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό το άθλημα. Στην ηλικία των 17 έμαθα πως υπάρχει η Ολυμπιάδα Κωφών. Έτσι, άρχισα να προπονούμαι πιο συστηματικά συμμετέχοντας σε όλες τις διοργανώσεις (Ευρωπαϊκές, Ολυμπιάδες, Παγκόσμιες) ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Τένις Κωφών”.
Αναφορικά με το 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης Κωφών που θα διεξαχθεί από 19-26 Ιουνίου 2021, στην Χερσόνησο Κρήτης είπε: “Σε αυτούς τους αγώνες μπορούν να συμμετέχουν κωφοί, βαρήκοοι και άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που εκπροσωπώ την Ελλάδα σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση και πόσο μάλλον, που γίνεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χερσόνησο. Θα υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο”.

«Στόχος μου ο τελικός»

Για τον στόχο που έχει στην διοργάνωση τόνισε: ”Θέλω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, ώστε να μπορέσω να παίξω στο τελικό. Στο τελικό θέλω να είμαι εκεί. Είναι στόχος”.

 

image1.jpg
H Βασιλική Καλογεροπούλου ετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό Κωφών / copyright ethnos.gr

Ο μεγάλος καημός της έλλειψης αγώνων

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη νεαρή Βασιλική είναι η αγωνιστική μοναξιά που νιώθει καθώς δεν υπάρχουν πολλοί αγώνες που θα μπορούσε να λάβει μέρος: Θα ήθελα να υπάρχουν περισσότερα τουρνουά μέσα στο χρόνο, που δυστυχώς αυτή τη στιγμή και λόγω της κατάστασης γίνονται μόνο μια φορά. Για παράδειγμα, Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό, Ομαδικό και η Ολυμπιάδα Κωφών γίνονται ανά 4χρόνια, φέτος είναι το Ευρωπαϊκό, του χρόνου η Ολυμπιάδα, μετά από 2χρόνια το Παγκόσμιο, μετά από 3 χρόνια το Ομαδικό και πάει λέγοντας. Οπότε, προετοιμάζομαι πάντα, για ένα τουρνουά το χρόνο. Θα ήθελα να υπάρχουν περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες για να γίνονται περισσότεροι αγώνες”.

«Αντιλαμβανόμαστε με μάτια και αφή»

Συγκλονιστική είναι η προσπάθεια της Βασιλικής Καλογεροπούλου για να ανταποκρίνεται στις υψηλές ταχύτητες ενός αγώνα. Η προσπάθεια της ισοδυναμεί με άθλο καθώς το τένις σε υψηλό επίπεδο στηρίζεται πολύ στην πολύ καλή ακοή καθώς οι αθλητές και οι αθλήτριες ακούν το χτύπημα του αντιπάλου και αντανακλαστικά ετοιμάζουν την αντίδραση τους κάτι που δεν ισχύει για τα άτομα με προβλήματα ακοής: “Κατά την διάρκεια των αγώνων δε φοράμε τα ακουστικά βαρηκοΐας ή οτιδήποτε είναι αυτό που μας βοηθάει να ακούμε. Στο παιχνίδι βασιζόμαστε πιο πολύ στην αίσθηση της ρακέτας, με τη μπάλα και τα μάτια μας. Οπότε το κάθε χτύπημα που κάνουμε ή το χτύπημα του αντιπάλου το αντιλαμβανόμαστε μόνο με τα μάτια. Δεν το ακούμε όπως στα παιχνίδια των ακουόντων όπου καταλαβαίνουν τί «μπάλα» θα κάνει ο αντίπαλος, σπιν, φλατ κλπ. Το αντιλαμβανόμαστε μέσω της αίσθησης – αφής της ρακέτας και της μπάλας”.

Πηγή έμπνευσης Τσιτσιπάς και Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη είναι πάντα πηγή έμπνευσης για τη νεαρή Βασιλική και όποτε λέει εμπνέεται από τους άθλους που έχουν πετύχει στο Ρολάν Γκαρός και στο παγκόσμιο τένις συνολικά ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα τους συναντήσει από κοντά για να τους συγχαρεί: “Φυσικά, αισθάνομαι όμορφα όταν βλέπω τις επιτυχίες τους. Ζω τα παιχνίδια τους. Τους ακούω με την ψυχή μου. Μου δίνουν έμπνευση και δύναμη και παρακολουθώ την εξαιρετική τεχνική τους”.

«Θα ήθελα να τους γνωρίσω»

Σχετικά με τη Σάκκαρη η Βασιλική Καλογεροπούλου είπε: “Όχι, δεν την γνωρίζω προσωπικά τη Μαρία Σάκκαρη. Θα ήθελα όμως κάποια στιγμή να την γνωρίσω, όπως και τον Τσιτσιπά. Η Μαρία έχει σταθεροποιήσει το παιχνίδι της σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχοντας παράλληλα και μεγάλη διάρκεια. Της εύχομαι τα καλύτερα και να έχει πάντα υγεία και έμπνευση. Και μένα μου δίνει έμπνευση και δύναμη για να παλεύω με ανώτερους αντιπάλους”.

Πηγή: ethnos.gr

Leave a comment