19th Ave New York, NY 95822, USA

Η Τραγωδία στα Τέμπη που δεν θα Ξεχαστεί Ποτέ…

Αποτέλεσμα εικόνας για τεμπη τραγωδια μαθητες

 

Ένα από τα τούνελ που εγκαινιάστηκαν στα Τέμπη ονομάστηκε «Μαθητών Μακροχωρίου Ημαθίας», στη μνήμη των 21 νεκρών μαθητών.

Είναι απόγευμα Κυριακής 13 Απρίλη, λίγο μετά τις 7:30. Ένα τουριστικό λεωφορείο, που μεταφέρει 49 μαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας και τρεις συνοδούς καθηγητές, μπαίνει στην κοιλάδα των Τεμπών από τη νότια είσοδο. Επιστρέφουν από σχολική εκδρομή στην Αθήνα. Στο λεωφορείο παίζει μουσική, κάποιοι μαθητές κοιμούνται, ορισμένοι έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο με τους γονείς τους για να τους πουν ότι πλησιάζουν. Λίγα λεπτά νωρίτερα, στα Τέμπη έχει μπει μία νταλίκα με ρυμουλκούμενη καρότσα, που μεταφέρει φύλλα ξυλείας – νοβοπάν. Φορτώθηκε σε εργοστάσιο στον Έβρο και κατεβαίνει στην Αθήνα. Στο 386ο χιλιόμετρο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, λίγο πριν το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών, σε μία ελαφριά στροφή του δρόμου, το φορτηγό βγαίνει από την πορεία του και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο των μαθητών. Τα νοβοπάν φεύγουν σαν ξυράφια στον αέρα και σχίζουν την αριστερή πλευρά του λεωφορείου, από μπροστά μέχρι πίσω. Τρία ΙΧ που ακολουθούν πέφτουν πάνω στα συντρίμμια και τυλίγονται στις φλόγες. Είναι Κυριακή 13 Απριλίου 2003. Η Ελλάδα κόβεται στα δύο, η καρδιά μιας ολόκληρης χώρας κόβεται στα δύο.

Τα πρώτα τηλεγραφήματα μιλούν για «τουλάχιστον δέκα νεκρούς». Κανείς δεν μπορεί εκείνη την ώρα να συλλάβει το μέγεθος της τραγωδίας. Υπάρχουν βαριά τραυματίες που διακομίζονται στα Νοσοκομεία Κατερίνης και Λάρισας. Οι σοροί των νεκρών μαθητών μεταφέρονται για αναγνώριση. Γονείς και συγγενείς φεύγουν αλαφιασμένοι από το Μακροχώρι και τα γύρω χωριά του κάμπου της Βέροιας για τα νοσοκομεία. Εκατοντάδες άνθρωποι σπεύδουν για να προσφέρουν αίμα.
Πηγή: vice.com

Related Posts

Leave a comment